Over Ton van der Linden

Ton van der Linden is autodidact beeldend kunstenaar, geboren in 1956 te Amsterdam. Hij tekende al vanaf dat hij een potlood kon vasthouden. Van de kunstacademie kwam het niet, zijn ouders vonden het verstandiger dat hij een gewoon vak zou leren. Dat gebeurde, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Vanaf de jaren 70 tekende hij regelmatig cartoons in regionale (en af en toe ook landelijke) kranten. Daarna is hij zich steeds verder gaan ontwikkelen in diverse materialen en technieken.

In de jaren 1995 startte hij een eenmansbedrijfje op dat rolluiken artistiek ging beschilderen in Amsterdam. Hieruit vloeiden opdrachten voort voor muurschilderingen. In de periode tot ca. 2010 maakte hij in opdracht binnen en buiten tientallen muurschilderingen (de grootste mat ca. 12 meter lengte). Zijn werk is aan te treffen in Loosdrecht, Utrecht, Amsterdam, Purmerend, Volendam, Edam, Zaanstad, Alkmaar en Hoorn. Hier voeren landschappen, bedrijfslogo's en Trompe L'oeils de boventoon.

Daarnaast ontwierp hij in deze periode onder andere een tram voor de stichting Spieren voor Spieren, tekende hij een reclame postercampagne voor de Politie en werkte hij als reclameschilder/vormgever en /illustrator met opdrachten voor onder andere het Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam, Politie Kennemerland, Heineken en De Europeesche Verzekeringen. 

Sinds 2015 komt naast het twee-dimensionale steeds meer met het drie-dimensionale werk aan bod: de klei deed zijn intrede. De geboetseerde sculpturen laten een duidelijk handschrift zien, eigentijdse onderwerpen, soms met een humoristische toets.

Deze site toont diverse werken en stijlen door de jaren heen, maar is niet compleet. Niet al het werk werd op foto werd vastgelegd voordat het werd verkocht, soms ook waren foto's van onvoldoende kwaliteit of verloren gegaan. Ook het digitale grafische werk (zoals cartoons, illustraties, vormgeving van brochures, huisstijlen, logo's) valt buiten het bestek van deze site.